Proces produkcji herbaty

Proces produkcji herbaty

W Chinach i innych krajach Azji Wschodniej herbata jest tradycyjnym napojem wytwarzanym przez moczenie świeżych lub suszonych liści w gorącej wodzie. Camellia sinensis to krzew pochodzący z Chin i pozostałej części Azji Wschodniej, używany do robienia herbaty. Ten aromatyczny napój jest najpopularniejszym napojem spożywanym na świecie, ustępując jedynie wodzie. W rzeczywistości, według niektórych badań, więcej osób pije herbatę niż wodę. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym popularnym napoju i jego wielu korzyściach zdrowotnych.

Po zerwaniu z rośliny liście pozostawia się do więdnięcia, co zmniejsza ich zawartość wody i sprawia, że ​​stają się sprężyste. Liście są następnie zwijane, aby wywołać proces utleniania. To utlenianie nadaje każdemu rodzajowi herbaty wyrazisty smak. Niektóre rodzaje herbaty są bardziej lub mniej narażone na utlenianie niż inne. Po zwinięciu liści aromat zostaje wydobyty i napój jest gotowy do picia.

Herbata zawiera polifenole, które działają jak przeciwutleniacze. Wolne rodniki niszczą komórki i mogą zmieniać DNA. Ponadto mogą wpływać na ruch błon komórkowych i powodować powstawanie cholesterolu LDL. Chociaż herbata bezkofeinowa zawiera mniej polifenoli, badania sugerują, że zarówno zielona, ​​jak i czarna herbata zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy. Należy zauważyć, że czarna herbata ma wyższy poziom polifenoli niż zielona herbata. Te dwa polifenole są odpowiedzialne za zalety herbaty.

Proces produkcji herbaty jest wyjątkowy. Chociaż do herbaty używa się różnych roślin, nadal jest to napój specjalistyczny. Różne regiony mają różne metody produkcji napoju, więc eksperymentuj z różnymi rodzajami i dowiedz się więcej o ich korzyściach zdrowotnych. Nie ma jednego właściwego sposobu na zrobienie herbaty, ale poznanie tego procesu może pomóc w przygotowaniu idealnej filiżanki herbaty. Proces jest czasochłonny i wymaga cierpliwości. Jednak nagrody są warte wysiłku.

Po zerwaniu liści roślina zaczyna się utleniać. Dzieje się tak dzięki chlorofilowi ​​w liściach, który rozkłada garbniki i wytwarza aromat i smak herbaty. Podczas tego procesu liście ciemnieją, a proces ten zatrzymuje utlenianie. Gdy liście stają się czarne, są suszone i przechowywane w środowisku o kontrolowanej temperaturze. Temperatura herbaty również różni się w zależności od regionu. Zazwyczaj filiżanka czarnej lub zielonej herbaty zawiera mniej cukru niż jej zielony odpowiednik.

Sposób robienia herbaty opiera się na rodzaju liścia. Istnieje kilka rodzajów herbaty. Oprócz czarnych można znaleźć herbaty owocowe i ziołowe. Wszystkie te rodzaje herbat zawierają różne składniki odżywcze i są zdrowe. Ale jeśli nie jesteś pewien, który wybrać, możesz poeksperymentować z różnymi mieszankami. Następnie możesz je wypróbować i odkryć, które z nich są Twoimi ulubionymi. Możesz po prostu znaleźć swój nowy ulubiony napój.

Więcej: herbata na prezent